Sosiaalisen median ulkoistaminen -Milloin se kannattaa?
Sosiaalinen media on nykypäivänä yksi tärkeimmistä kanavista markkinoinnin sekä myynnin tekemiseen. Monelle yritykselle somekanavien ylläpito voi kuitenkin tuntua pakkopullalta, aika vievältä ja haastavalta. Tämän takia moni pohtiikin, kannattaako sometekeminen ulkoistaa vai hoitaa itse. Tässä blogi artikkelissa käydään läpi sosiaalisen median ulkoistamisen hyödyt, haasteet ja milloin se on järkevä ratkaisu.
Miksi ulkoistaa sosiaalinen media?
Somemarkkinoinnin ammattilaisilla on:
Ymmärrys eri kanavista ja niiden algoritmeista
Kokemusta toimivista sisältöstrategioista
Ajantasaista tietoa trendeistä ja parhaista käytännöistä
Ajansäästö
Laadukkaan some sisällön tuottaminen vie aikaa:
Suunnittelu ja ideointi
Sisällöntuotanto (tekstit, kuvat, videot)
Julkaisujen ajastus ja optimointi
Kommentteihin vastaaminen ja kanavien ylläpito
Säännöllisyys ja johdonmukaisuus
Ulkoistaminen varmistaa:
Säännöllisen julkaisutahdin
Yhtenäisen brändiviestinnän ja visuaalisen some ilmeen
Jatkuvan läsnäolon ja vuorovaikutuksen
Milloin ulkoistaminen kannattaa?
Ulkoistamista kannattaa alkaa miettimään, jos yrityksellä ei ole aikaa tai osaamista somekanavien tehokkaaseen ylläpitoon. Kun kasvutavoitteet on kovat ja halutaan saada somen kautta lisänäkyvyyttä ja tehdä somesta yksi myyntikanava tai halutaan olla nykyajan trendeissä mukana ja tehdä erottuvaa ja kiinnostavaa sisältöä someen.
Mitä haasteita ulkoistamisessa voi olla?
Sosiaalisen median ulkoistamisessa on hyvä tiedostaa, että yhteistyön alussa täytyy antaa vähän enemmän aikaa asialla, että saadaan kaikki prosessit hiottua kuntoon. On myös hyvä tiedostaa, että sisäisiä resursseja tarvitaan edelleen sisältöjen tarkastamiseen, kommentointiin ja seurantaan ja tätä varten on hyvä olla yhteyshenkilö kenen kanssa asioita hoidetaan. Laadukas ja ammattilaisen tekemä somemarkkinointi ei ole ilmaista ja varsinkin orgaaninen somemarkkinointi ei ole oikotie nopeaan kasvuun vaan vaatii pitkäjänteistä ja säännöllistä työskentelyä.
Sosiaalisen median ulkoistamiselle on tärkeää luoda selkeät prosessit ja yhteiset pelisäännöt. Säännöllisten kuukausi palavereiden ja raportoinnin avulla pysytään puolin ja toisin kartalla siitä missä mennään, mikä toimii ja mitä kannattaisi tehdä toisin. Palvelusopimukset ovat ensimmäiset 3 kuukautta määräaikaisia ja tämän ajan tultua täyteen katsotaan puolin ja toisin onko yhteistyö täyttänyt kaikki odotukset. 3 kuukauden jälkeen yhteistyö jatkuu toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella, 1 kuukauden irtisanomisajalla.
Vinkit onnistuneeseen sosiaalisen median ulkoistamiseen:
Valitse kumppani huolella
Tutustu referensseihin
Varmista toimiala-ymmärrys
Keskustele tavoitteista ja työtavoista
Luo selkeät prosessit
Viestintäkanavat ja -tavat
Hyväksyntäkäytännöt
Kriisitilanteiden toimintamallit
Pidä langat käsissä
Osallistu strategian suunnitteluun
Seuraa tuloksia säännöllisesti
Anna palautetta ja kehitysehdotuksia
Sosiaalisen median ulkoistaminen on erinomainen ratkaisu yritykselle, joka haluaa tehostaa somemarkkinointiaan ja vapauttaa aikaa ydintekemiseen. Onnistunut ulkoistaminen edellyttää kuitenkin huolellista suunnittelua, oikean kumppanin valintaa ja selkeitä prosesseja.
Kiinnostaako sinua keskustella maksuttomassa tutustumistapaamisessa sosiaalisen median ulkoistamisesta lisää?